YURAK-QON TOMIR KASALLIKLARINI OLDINI OLISHDA VA DAVOLASHDA OVQATLANISH

Sogʻlom boʻlmagan, notoʻgʻri ovqatlanish yurak-qon tomir kasalliklarining nazorat qilsa boʻladigan xavf omili hisoblanadi. Sogʻlom ovqatlanish orqali yurak-qon tomir kasalliklarini xam oldini olish, xam davolash mumkin.
Sogʻlom yurakning 8 ta asosiy qoidasi mavjud:
- qon bosimi 140-90 mm sim ust.dan past boʻlishi lozim;
- tamaki chekmaslik va alkogol isteʼmol qilmaslik;
- qonda umumiy xolesterin darajasi 5 mmol/l dan past boʻlishi;
- 3 km piyoda yurish yoki oʻrtacha darajadagi 30 minutlik jismoniy faollik bilan shugʻullanish;
- sogʻlom ovqatlanish;
- semizlik va qandli diabet 2 turini oldini olish;
- stressga chidamli boʻlish.
Ovqatlanish tamoyillari
Yurak-qon tomir kasalliklarini oldini olish va davolashda qoʻyidagi ovqatlanish tavsiyalariga rioya qilish lozim:
- Hayvon mahsulotlariga nisbatan oʻsimlik oziq-ovqat mahsulotlarini koʻproq isteʼmol qilish. Oqsilni yetarli darajada nafaqat hayvon goʻshtlari, balki dukkaklilar (noʻxot, yasmiq) orqali ham isteʼmol qilish tavsiya qilinadi.
- Toʻyingan hayvon yogʻlariga (mol va qoʻy yogʻlari) nisbatan toʻyinmagan oʻsimlik moylarini (kungaboqar, zigʻir, makkajoʻxori va zaytun moylari) koʻproq isteʼmol qilish.
- Transyogʻlar miqdorini cheklash. Transyogʻlar margarinda, fastfud mahsulotlarida, qandolat mahsulotlarida va yarim tayyor oziq-ovqat mahsulotlarida uchraydi.
- Osh tuzi isteʼmolini chegaralash (kuniga 5 grammdan koʻp emas, bu tepasiz bir choy qoshigʻiga toʻgʻri keladi).
- Kuniga 30-45 gramm ozuqa tolalarini (koʻproq butun donli oʻsimliklar – arpa, tariq, devzira guruchi kabilar hisobiga) isteʼmol qilish.
- Kuniga 200 gramm va undan koʻproq mevalarni (2-3 porsiya) isteʼmol qilish (1 porsiya – 1 inson mushti kattaligida).
- Kuniga 200 gramm va undan koʻproq sabzavotlarni (2-3 porsiya) isteʼmol qilish (1 porsiya – 1 inson mushti kattaligida).
- Qizil goʻshtni hafta davomida koʻpi bilan 350-500 grammgacha isteʼmol qilish, qayta ishlangan goʻsht mahsulotlarini (kolbasa, sosiska va shunga oʻxshash mahsulotlar) kamaytirish.
- Haftasiga 1-marta yogʻli baliqni isteʼmol qilish.
- Kuniga 30 gramm yongʻoq, yoki tuz qoʻshilmagan pistalar (kungaboqar pistasi, xandon pista, qovoq urugʻi).
- Alkogolni umuman isteʼmol qilmaslik.
- Shakarli ichimliklar, shu qatorda meva sharbatlarini isteʼmol qilmaslik.
So'nggi yangiliklar
24.06.2025
06.07.2025
06.07.2025
06.07.2025
06.07.2025