Test mode
Yurak-qon tomir kasalliklarini oldini olishda va davolashda ovqatlanish
Sogʻlom ovqatlanish — sogʻlom yurak kaliti
Notoʻgʻri ovqatlanish yurak-qon tomir kasalliklarining nazorat qilinadigan xavf omili hisoblanadi. Toʻgʻri ovqatlanish orqali ularning oldini olish ham, mavjud kasalliklarni davolash ham mumkin.
Sogʻlom yurak uchun 8 qoida
- Qon bosimi 140/90 mm sim. ust. dan past boʻlishi.
- Tamakӣ chekmaslik va alkogol isteʼmol qilmaslik.
- Umumiy xolesterin darajasi 5 mmol/l dan past boʻlishi.
- Har kuni 3 km piyoda yurish yoki 30 daqiqa oʻrtacha jismoniy faollik.
- Sogʻlom ovqatlanish.
- Semizlik va qandli diabet 2 turining oldini olish.
- Stressga chidamli boʻlish.
Ovqatlanish tavsiyalari
- Hayvon mahsulotlariga nisbatan oʻsimlik oziq-ovqatlarini koʻproq isteʼmol qilish. Oqsil manbai sifatida dukkaklilardan (noʻxot, yasmiq) ham foydalanish.
- Toʻyingan hayvon yogʻlarini (mol, qoʻy yogʻi) toʻyinmagan oʻsimlik moylari (kungaboqar, zigʻir, makkajoʻxori, zaytun moyi) bilan almashtirish.
- Transyogʻlar (margarin, fastfud, qandolat, yarim tayyor taomlar) isteʼmolini cheklash.
- Kuniga 5 g dan ortiq tuz isteʼmol qilmaslik (tepasiz bir choy qoshiq).
- Kuniga 30–45 g ozuqa tolasi (butun donli mahsulotlar — arpa, tariq, devzira guruchi va boshqalar).
- 200 g va undan ortiq mevalar (2–3 porsiya) har kuni.
- 200 g va undan ortiq sabzavotlar (2–3 porsiya) har kuni.
- Qizil goʻshtni haftasiga koʻpi bilan 350–500 g, qayta ishlangan goʻsht mahsulotlarini (kolbasa, sosiska) kamaytish.
- Haftasiga 1-marta yogʻli baliq isteʼmol qilish.
- Har kuni 30 g yongʻoq yoki tuzsiz pista, urugʻlar.
- Alkogol va shakarli ichimliklarni, shu jumladan meva sharbatlarini umuman isteʼmol qilmaslik.