UN MAHSULOTLARI HAQIDA

Non semizlik va diabet rivojlanishiga olib keladigan  zararli mahsulot deb keng tarqalgan. Ammo bu unday emas. Gap nonning oʻzida emas, balki isteʼmol qilinadigan miqdoridadir. Non oʻzi juda foydali  va sogʻlom inson ratsionidagi asosiy mahsulot xisoblanadi. Nonda  uglevodlar, Vgrux  vitaminlari, foliy kislotasi va boshqa koʻplab foydali va muhim elementlarni oʻz ichiga oladi. Ularning konsentratsiyasi va tarkibi turlariga qarab farq qilishi mumkin chunki hozir sotuvda juda koʻp non turlari mavjud.

Retseptlarning xilma-xilligi tufayli nonning oʻziga xos ozuqaviy qiymati juda katta farq qiladi. Biroq, biz ishonch bilan aytishimiz mumkinki, har qanday non tarkibida oqsil (javdar nonida 4,7% dan bugʻdoy unida 8,35% gacha), uglevodlar (taxminan 50%) va koʻplab V vitaminlari mavjud. Shuningdek nonda  kaliy, fosfor, magniy va boshqa kam miqdorda natriy, kalsiy, xlor va boshqa mineral elementlar mavjud.

Kepakli undan tayyorlangan non fiziologik jihatdan eng toʻgʻri non hisoblanadi. Tarkibiy jixati boʻyicha vitaminlarga eng boy non bu oboynoy unidan tayyorlangan non boʻlib, u butun donlini  maydalash va hosil boʻlgan unni don qobigʻidan elakdan oʻtkazishdan keyin olinadi. Bunday qayta ishlashda butun don hajmining 96% saqlanib qoladi.

Unning navi qanchalik yuqori boʻlsa, kepakdan shunchalik yaxshilab tozalanadi va  nonda shunchalik kam miqdorda  mineral, tokoferol va V vitaminlari  kamroq boʻladi. Yuqori sifatli undan tayyorlangan oq non butun donli nonga qaraganda ancha kam aminokislotalarni, ayniqsa metionin va triptofanni oʻz ichiga oladi va minerallar va vitaminlarda juda kam boʻladi.

Kattalar uchun non isteʼmol qilish normasi kuniga 100-150 g.

Ammo nonning energiya qiymati bilan vaziyat aksincha: unnig sorti qanchalik yuqori boʻlsa, shunchalik qiymati katta boʻladi.

Shunday qilib, oboynoy bugʻdoy unidan tayyorlangan 100 g non mahsulot uchun 202 kkal, yuqori sifatli bugʻdoy unidan — 233 kkal, qoʻshimchalar bilan yaxshilangan non — oʻrtacha 263 kkal va pishiriqlar — 100 g uchun 346 kkal. kaloriyasiga ega. Agarda vaznni nazorat qilish maqsadi boʻlsa bularni hisobga olish kerak.

Nonni tanlayotganda, naviga, oqsil, oʻsimlik va mineral qoʻshimchalar bilan boyitilganligiga diqqat bilan qarang: bunday non ozuqaviy kamchiliklarni tuzatishga yordam beradi. Bu qoʻshimchalar tabiiy boʻlsa undan yaxshi buladi  — masalan sut kukuni yoki zardob bilan.