SOGʻLOM OVQATLANISHNING ASOSIY TUSHUNCHASI

Ovqatlanish hayotimizning muhim va ajralmas qismidir. Chunki, aynan ovqatlanish inson tanasining energiya va ozuqa moddalariga boʻlgan ehtiyojini taʼminlaydi. Shu bois u sogʻligʻimizning poydevori hisoblanadi. Ovqatlanishning barqaror boʻlishi barcha organlarning bekamikoʻst va  toʻgʻri ishlashi, immun tizimining mustahkam boʻlishiga bogʻliq. 


Ovqatlanish ratsionini shakllantirish uchun birinchi navbatda asosiy tushunchalar oʻzlashtirish kerak. 

Bizning barcha oziq-ovqatlarimiz makronutriyent va mikroelementlardan iborat boʻlib, bu kichik "qurilish bloklari" tanadagi har bir hujayrani oziqlantiradi va unga energiya bashx etadi. Makronutriyentlarga oqsillar, yogʻlar, uglevodlar va ozuqa tolalari kiradi. Mikroelementlar esa vitaminlar va minerallardan iboratdir. Sogʻlom ovqatlanishning asosiy prinsiplari bu

- moddalar va energiya almashinuvi muvozanatiga rioya etishdir. 

Ushbu muvozanatni ratsional yaratishda universal retsept yoʻq. Chunki, “HAR BIR ORGANIZM INDIVIDUAL”dir. 

Biroq shunga qaramasdan inson jinsiy, yosh, genetik xususiyatlar kabi omillarni hisobga olish kerak. Ular esa biz muqobil va indvidual taomnomani shakllantirishimiz uchun asos boʻladi.

Keling, kaloriyalar bilan bogʻliq misol keltiraylik. Sogʻlom va faol boʻlish uchun mehnatga layoqatli insonlardan turli miqdorda energiya talab qilinadi

. 

Yosh

Erkaklar

Ayollar

18–30

(15,3 х kg vazn

) + 679

(14,7 х kg vazn)

 + 496

30–60

(11,6 х kg vazn

) + 879

(8,7 х kg vazn

) + 829

60 yoshdan kattalar

(13,5 х kg vazn

) + 487

(10,5 х kg vazn

) + 596