KIVI: ENERGIYA VA VITAMINLAR OSHIRISH MANBAI

Kivi — Actinidia turiga mansub oʻsimlikning mevasi boʻlib, asli Xitoydan kelib chikkan va bu mamlakat mazkur neʼmatni butun dunyoga eksport qiladi.  Koʻrinishidan katta daraxtdek uzumzorlarga oʻxshab oʻsadi. 20-asrning boshlarida Yangi Zelandiyada ham aktidiniya mevalari yetishtirila boshlandi. Seleksioner Ellison bu mevani ham, oʻz tana koʻrinishidan xuddi kiviga oʻxshagan antiqa qushni ham ayni shu nom bilan atadi. Keyinchalik “KIVI”  Yangi Zelandiyaning milliy bayrogʻida shuningdek, koʻplab tanga va banknotalar, hamda pochta markalarida tasvirlangan davlat ramziga ham aylandi.

Hozirgi kunda kivi yetishtirish Italiya, Yangi Zelandiya, Chili va Gretsiyada keng tarqalgan. Rossiyada Krasnodar oʻlkasining Qora dengiz qirgʻogʻida va Dogʻistonning janubida tajriba tariqasida kivi plantatsiyalari tashkil etilgan.

Inson organizmiga tuhfa...

Kivi mevasi organizm uchun zarur boʻlgan koʻplab vitaminlar, minerallar va mikroelementlardan iborat. Soʻnggi yillardagi tadqiqotlar shuni koʻrsatdiki, bu mevalar qalqonsimon bez, immunitet, metabolizm uchun foydali boʻlib, yurak- qon tomirlari, oshqozon-ichak trakti, buyrak va endokrin tizimlariga foydali taʼsir koʻrsatadi. Bundan tashqari, kivi teri, soch va tirnoqlarning holatini yaxshilashga yordam beradigan tabiiy antioksidantdir.

 

Kivini toʻgʻri tanlash va saqlashda gap koʻp!

Kivi tanlashda mevaning terisiga eʼtibor bering — u quruq, junli, ezilmagan, ajinlar va dogʻlarsiz, bir xil rangga ega boʻlishi lozim.

Pishgan kivini ushlab koʻrganda u yumshoq boʻlmasligi, biroq juda qattiq ham boʻlmasligi kerak emas. Juda yumshoq meva yetilib oʻtgan va bemaza boʻlishi mumkin. Poyasi quruq va uni bosganingizda sharbat chiqmasligi kerak — aks holda bu aynigan meva hisoblanadi.

Oʻrtacha pishgan kivini muzlatgichda saqlash maqsadga muvofiq. +10 ° C gacha boʻlgan haroratda mevalar 1,5-2 oy davomida oʻz xususiyatlarini yoʻqotmay turadi. Toʻsatdan harorat oʻzgarishi optimal saqlash muddatiga salbiy taʼsir koʻrsatadi. Ammo toʻliq pishgan mevalar, hatto sovuqda ham, koʻpi bilan bir necha hafta davomida saqlanadi. Kivini muzlatgichga qoʻyishdan avval yuvish shart emas. Yuvib boʻlgandan soʻng, mevalar juda tez chiriy boshlaydi.