XAVF GURUHLARI UCHUN TAVSIYALAR

XAVF GURUHLARI UCHUN TAVSIYALAR
1-tayanch guruhi
1-tayanch guruhi indikatorlari:
- Ruhiy va jismoniy rivojlanishda nuqsoni boʻlmagan,
- tana vazni indeksi 18,6 dan 24,9 gacha boʻlgan,
- toʻgʻri ovqatlanish tamoyillariga rioya qiladigan (kuniga 400 gr. va undan koʻp meva va sabzavotlarni isteʼmol qiladigan, tarkibida yogʻ, tuz va shakar miqdori koʻp boʻlgan oziq-ovqat mahsulotlarnii cheklangan),
- jismoniy faol (haftasiga 75 daqiqadan kam boʻlmagan harakatlar yoki kasbi yuzasidan faol boʻlgan),
- zararli odatlar (tamaki va alkogol mahsulotlari)ga berilmagan,
- surunkali kasalliklarga irsiy moyilligi yoʻq shaxslar.
1-tayanch guruhi - sogʻlom aholi uchun tavsiyalar
- Sogʻlom ovqatlanish tamoyillariga amal qiling:
-kun davomida taqsimlab 4-5 marotaba ovqatlaning;
-kamida 400 gr meva va sabzavotlar, koʻkatlar isteʼmol qiling;
-tarkibida yogʻ, qand va tuz miqdori koʻp boʻlgan maxsulotlarni cheklang;
-kechki ovqatni 19.00 dan kechiktirmang.
- Jismonan faol boʻling:
– 10-15 daqiqalik ertalabki badan tarbiya, kun davomida kamida 30 daqiqa jismoniy mashqlar, kechki sayr, imkon qadar sportning biror turi bilan shugʻullaning.
- Tamaki chekish va spirtli ichimliklarni isteʼmol qilishdan yiroq boʻling.
- Zararli odatlar salomatlikka putur yetkazadi va umrni qisqartiradi.
- Shaxsiy gigiyenaga koidalariga rioya kiling:
- qoʻllaringizni ovqatdan oldin va keyin, koʻchadan uyga kirganda va hojatdan soʻng albatta sovunlab yuving;
- kuniga bir marta dush qabul qiling.
- Kechasi kamida 7 - 8 soat uxlang.
- Xonadon va uy gigiyenasiga rioya qiling.
- Yilda bir marotaba oilaviy shifokor koʻrigida boʻling.
- Maqsadli skrining koʻrigida
2-past xavf guruhi
2-past guruhi indikatorlari:
- Ruhiy va jismoniy rivojlanishda nuqsoni boʻlmagan,
- tana vazni indeksi 18,5 gacha hamda - 25-29,9 gacha,
- toʻgʻri ovqatlanish tamoyillariga rioya qilmaydigan (kuniga 400 grdan kam meva va sabzavotlarni isteʼmol qiladigan, tarkibida yogʻ, tuz va shakar miqdori koʻp boʻlgan oziq-ovqat mahsulotlari isteʼmoli cheklanmagan),
- jismoniy nofaol (haftasiga 75 daqiqadan kam harakatlar),
- zararli odatlarga berilgan,
- surunkali kasalliklarga irsiy moyilligi bor shaxslar.
2-past xavf guruhiga mansub aholi uchun tavsiyalar
- Sogʻlom ovqatlanish tamoyillariga amal qiling:
- kun davomida taqsimlab 4-5 marotaba ovqatlaning;
- kamida 400 gr (5 porsiya) meva va sabzavotlar (1 porsiya - 80 gramm, 1 musht kattaligida), koʻkatlar isteʼmol qiling;
- kechki ovqatni 19.00 dan kechiktirmang;
- yogʻli goʻsht, tarkibida mol yogʻi va transyogʻlar (masalan, margarin) boʻlgan oziq – ovqat mahsulotlarini chegaralang;
- tarkibida osh tuzi koʻp boʻlgan mahsulotlar va tuzlamalarni cheklang;
- tez tayyor boʻladigan ovqatlar va gazli shirin ichimliklar isteʼmolini chegaralang;
- shirinliklar, qand–shakar qoʻshilgan oziq-ovqat mahsulotlarni isteʼmol qilish meʼyoriga rioya kiling.
- Jismonan faol boʻling:
- 10-15 daqiqalik ertalabki badan tarbiya bilan shugʻullaning;
- kun davomida 45 daqiqa jismoniy mashqlarni bajaring;
- yurishni 1000 qadamdan boshlang, kuniga 10 qadamdan qoʻshib boring;
- oʻzingizga yaqin hamroh bilan kamida 30 daqiqa kechki sayr qiling.
- Oilaviy shifokor tomonidan individual maslahatlar:
- tana vazningizni doimo nazorat qiling;
- kun tartibini (meʼyoriy 7-8 soatlik uyqu, vaqtida ovqatlanish hamda mehnat va dam olish tartibi) toʻgʻri tashkillashtiring;
- asabiylashishdan (stresslardan) saqlaning;
- tamaki chekishni va spirtli ichimliklarni isteʼmol qilishdan voz keching;
- yiliga ikki marotoba oilaviy shifokor koʻrigi va nazoratida boʻling.
3-oʻrta xavf guruhi
3-oʻrta xavf guruhi indikatorlari:
- Ruhiy va jismoniy rivojlanishda nuqsoni boʻlgan,
- tana vazni indeksi 30,0 dan 39,5 gacha,
- toʻgʻri ovqatlanish tamoyillariga rioya qilmaydigan (kuniga 400 grammdan kam meva va sabzavotlarni isteʼmol qiladigan, tarkibida yogʻ, tuz va shakar miqdori koʻp boʻlgan oziq-ovqat mahsulotlari isteʼmoli cheklanmagan),
- jismoniy nofaol (haftasiga 75 daqiqadan kam harakatlar),
- jararli odatlarga berilgan,
- oʻtkir respirator kasalliklarga tez-tez chalinadigan,
- surunkali kasalliklarning kompensatsiya davridagi bemorlar.
3-oʻrta xavf guruhiga mansub aholi uchun tavsiyalar
- Oilaviy shifokor tomonidan individual maslahatlar:
- kun davomida har 2 soatda kam-kamdan parhezbob (bugʻda, kaynatib va dimlab pishirilgan taomlar) ovqatlaning;
- kamida 400 gr meva va sabzavotlardan isteʼmol qiling;
- yogʻli goʻsht, tarkibida toʻyingan yogʻlar va transyogʻlar (margarin) boʻlgan oziq – ovqat mahsulotlarini cheklang;
- tarkibida osh tuzi koʻp boʻlgan mahsulotlar va tuzlamalarni taomnomaga kiritmang;
- tez tayyor boʻladigan ovqatlar va gazli shirin ichimliklar isteʼmolini chegaralang;
- shirinliklar, qand-shakar qoʻshilgan oziq-ovqat mahsulotlarini isteʼmol qilish meʼyoriga rioya qiling.
4-yuqori xavf guruhi
4-yuqori xavf guruhi indikatorlari:
- Tizimli dispanser nazoratiga muhtoj, surunkali kasallikning asoratlari aniqlanganlar,
- ixtisoslashtirilgan va yuqori texnologik tibbiy yordam koʻrsatishni talab qiladigan,
- surunkali kasallikka chalingan va uning dekompensatsiya davridagi
Oilaviy shifokor taktikasi
- Tor soha mutaxassislari bilan hamkoorlikdagi nazorat (yiliga 2-6-marta);
- qoʻshimcha tashhis va davolash choralari;
- sogʻlomlashtirish va reabilitatsiya tadbirlari;
- parhez ovqatlanish;
- davolovchi jismoniy mashqlar;
- zararli odatlardan voz kechish;
- kasallik bilan yashash koʻnikmalarini hosil qilish.