XAVF GURUHLARI UCHUN TAVSIYALAR

XAVF GURUHLARI  UCHUN TAVSIYALAR

1-tayanch guruhi

1-tayanch guruhi indikatorlari:

  • Ruhiy va jismoniy rivojlanishda nuqsoni boʻlmagan,
  • tana vazni indeksi 18,6 dan 24,9 gacha boʻlgan,
  • toʻgʻri ovqatlanish tamoyillariga rioya qiladigan (kuniga 400 gr. va undan koʻp meva va sabzavotlarni isteʼmol qiladigan, tarkibida yogʻ, tuz va shakar miqdori koʻp boʻlgan oziq-ovqat mahsulotlarnii cheklangan),
  • jismoniy faol (haftasiga 75 daqiqadan kam boʻlmagan harakatlar yoki kasbi yuzasidan faol boʻlgan),
  • zararli odatlar (tamaki va alkogol mahsulotlari)ga berilmagan,
  • surunkali kasalliklarga irsiy moyilligi yoʻq shaxslar.

 

1-tayanch guruhi - sogʻlom  aholi uchun tavsiyalar

 

  1. Sogʻlom ovqatlanish tamoyillariga amal qiling:

 

-kun davomida taqsimlab 4-5 marotaba ovqatlaning;

-kamida 400 gr meva va sabzavotlar, koʻkatlar isteʼmol qiling;

-tarkibida yogʻ, qand va tuz miqdori koʻp boʻlgan maxsulotlarni cheklang;

-kechki ovqatni 19.00 dan kechiktirmang.

 

  1. Jismonan faol boʻling:

 

  – 10-15 daqiqalik ertalabki badan tarbiya, kun davomida kamida 30 daqiqa jismoniy mashqlar, kechki sayr, imkon qadar sportning biror turi bilan shugʻullaning.

 

  1. Tamaki chekish va spirtli ichimliklarni isteʼmol qilishdan yiroq boʻling.

 

- Zararli odatlar salomatlikka putur yetkazadi va umrni qisqartiradi.

 

  1. Shaxsiy gigiyenaga  koidalariga  rioya  kiling:

-        qoʻllaringizni  ovqatdan  oldin  va  keyin,  koʻchadan uyga  kirganda  va hojatdan  soʻng albatta  sovunlab  yuving;

-        kuniga bir marta dush qabul qiling.

 

  1. Kechasi kamida  7 - 8  soat uxlang.
  2. Xonadon va uy gigiyenasiga rioya qiling.
  3. Yilda bir  marotaba  oilaviy  shifokor koʻrigida  boʻling.
  4. Maqsadli skrining koʻrigida

 

2-past xavf guruhi

 

2-past guruhi indikatorlari:

  • Ruhiy va jismoniy rivojlanishda nuqsoni boʻlmagan,
  • tana vazni indeksi 18,5 gacha hamda - 25-29,9 gacha,
  • toʻgʻri ovqatlanish tamoyillariga rioya qilmaydigan (kuniga 400 grdan kam meva va sabzavotlarni isteʼmol qiladigan, tarkibida yogʻ, tuz va shakar miqdori koʻp boʻlgan oziq-ovqat mahsulotlari isteʼmoli cheklanmagan),
  • jismoniy nofaol (haftasiga 75 daqiqadan kam harakatlar),
  • zararli odatlarga berilgan,
  • surunkali kasalliklarga irsiy moyilligi bor shaxslar.

 

2-past xavf guruhiga mansub aholi uchun tavsiyalar

 

  1. Sogʻlom ovqatlanish tamoyillariga amal qiling:
  • kun davomida taqsimlab 4-5 marotaba ovqatlaning;
  • kamida 400 gr (5 porsiya) meva va sabzavotlar (1 porsiya - 80 gramm, 1 musht kattaligida), koʻkatlar isteʼmol qiling;
  • kechki ovqatni 19.00 dan kechiktirmang;
  • yogʻli goʻsht, tarkibida mol yogʻi va transyogʻlar (masalan, margarin) boʻlgan oziq – ovqat mahsulotlarini chegaralang;
  • tarkibida osh tuzi koʻp boʻlgan mahsulotlar va tuzlamalarni cheklang;
  • tez tayyor boʻladigan ovqatlar va gazli shirin ichimliklar isteʼmolini chegaralang;
  • shirinliklar, qand–shakar qoʻshilgan oziq-ovqat mahsulotlarni isteʼmol qilish meʼyoriga rioya kiling.

 

  1. Jismonan faol boʻling:
  • 10-15 daqiqalik ertalabki badan tarbiya bilan shugʻullaning;
  • kun davomida 45 daqiqa jismoniy mashqlarni bajaring;
  • yurishni 1000 qadamdan boshlang, kuniga 10 qadamdan qoʻshib boring;
  • oʻzingizga yaqin hamroh bilan kamida 30 daqiqa kechki sayr qiling.

 

  1. Oilaviy shifokor  tomonidan  individual  maslahatlar:
  • tana vazningizni doimo nazorat qiling;
  • kun tartibini (meʼyoriy 7-8 soatlik uyqu, vaqtida ovqatlanish hamda mehnat va dam olish tartibi) toʻgʻri tashkillashtiring;
  • asabiylashishdan (stresslardan) saqlaning;
  • tamaki chekishni va spirtli ichimliklarni isteʼmol qilishdan voz keching;
  • yiliga ikki marotoba oilaviy shifokor koʻrigi va nazoratida boʻling.

 

 

 

3-oʻrta xavf guruhi

 

3-oʻrta xavf guruhi indikatorlari:

 

  • Ruhiy va jismoniy rivojlanishda nuqsoni boʻlgan,
  • tana vazni indeksi 30,0 dan 39,5 gacha,
  • toʻgʻri ovqatlanish tamoyillariga rioya qilmaydigan (kuniga 400 grammdan kam meva va sabzavotlarni isteʼmol qiladigan, tarkibida yogʻ, tuz va shakar miqdori koʻp boʻlgan oziq-ovqat mahsulotlari isteʼmoli cheklanmagan),
  • jismoniy nofaol (haftasiga 75 daqiqadan kam harakatlar),
  • jararli odatlarga berilgan,
  • oʻtkir respirator kasalliklarga tez-tez chalinadigan,
  • surunkali kasalliklarning kompensatsiya davridagi bemorlar.

 

3-oʻrta xavf guruhiga mansub aholi uchun tavsiyalar

 

  1. Oilaviy shifokor  tomonidan  individual  maslahatlar:

 

  • kun davomida har 2 soatda kam-kamdan parhezbob (bugʻda, kaynatib va dimlab pishirilgan taomlar) ovqatlaning;
  • kamida 400 gr meva va sabzavotlardan isteʼmol qiling;
  • yogʻli goʻsht, tarkibida toʻyingan yogʻlar va transyogʻlar (margarin) boʻlgan oziq – ovqat mahsulotlarini cheklang;
  • tarkibida osh tuzi koʻp boʻlgan mahsulotlar va tuzlamalarni taomnomaga kiritmang;
  • tez tayyor boʻladigan ovqatlar va gazli shirin ichimliklar isteʼmolini chegaralang;
  • shirinliklar, qand-shakar qoʻshilgan oziq-ovqat mahsulotlarini isteʼmol qilish meʼyoriga rioya qiling.

 

4-yuqori xavf guruhi

 

4-yuqori xavf guruhi indikatorlari:

  • Tizimli dispanser nazoratiga muhtoj, surunkali kasallikning asoratlari aniqlanganlar,
  • ixtisoslashtirilgan va yuqori texnologik tibbiy yordam koʻrsatishni talab qiladigan,
  • surunkali kasallikka chalingan va uning dekompensatsiya davridagi

 

Oilaviy shifokor taktikasi

  • Tor soha mutaxassislari bilan hamkoorlikdagi nazorat (yiliga 2-6-marta);   
  • qoʻshimcha tashhis va davolash choralari;
  • sogʻlomlashtirish va reabilitatsiya tadbirlari;
  • parhez ovqatlanish;
  • davolovchi jismoniy mashqlar;
  • zararli odatlardan voz kechish;
  • kasallik bilan yashash koʻnikmalarini hosil qilish.