Test mode

Kattalarning sogʻlom ovqatlanishi

Sogʻlom ovqatlanish – sogʻlom hayot kaliti 

Zamonaviy tadqiqotlar shuni koʻrsatadiki, sogʻlom ovqatlanish:

  • Semizlik,
  • Qandli diabet 2-turi,
  • Yurak-qon tomir kasalliklarining koʻpchiligi,
  • Ayrim saraton turlari xavfini kamaytiradi.

Shu bilan birga, toʻgʻri ovqatlanish immunitetni kuchaytiradi va organizmni kasalliklarga tez va samarali javob berishga tayyorlaydi.

Sogʻlom ovqatlanish qoidalari

Isteʼmol qilmaslik tavsiya etiladigan mahsulotlar:

  • Qayta ishlangan, koʻp tuzli, qoʻshimcha shakar qoʻshilgan oziq-ovqatlar.
  • Toʻyingan yogʻlar va transyogʻlar (margarin, fastfud, qandolat mahsulotlari).
  • Spirtli ichimliklar, kolbasa, pashtet, dudlangan taomlar, chips, gazlangan ichimliklar.

Aslida asosni tashkil etishi kerak:

  • Sabzavot va mevalar (kuniga kamida 400 g yoki 5 porsiya).
  • Don mahsulotlari (butun donli non, yormalar, makaronning qattiq navlari).
  • Dukkaklilar (noʻxot, yosin, fasol) – oqsil va tola manbai.
  • Parranda goʻshti, tuxum, baliq – kuniga 100–150 g.
  • Sut mahsulotlari (0–2,5% yogʻli sut, yogurt, tvorog) – kuniga 1–2 porsiya.

Cheklash kerak:

  • Qizil goʻsht – haftasiga 300–350 g dan ortiq emas.
  • Sariyogʻ va qaymoq – kuniga 10–20 g dan koʻp emas.
  • Tuz – kuniga 5 g (tepasiz 1 choy qoshiq).
  • Shakar va shirinliklar – meva va rezavorlar bilan almashtiring.
  • Qovurilgan va yogʻda pishirilgan taomlardan voz keching.

Sogʻlom ichimliklar

  • Asosiy ichimlik – suv (ayollarga 1,6 l, erkaklarga 2,0 l).
  • Limon, koʻkat, mevalar bilan suvga tabiiy taʼm bering.
  • Gazlangan va qahvali ichimliklarni cheklang.

Kun tartibi

  • 3 mahal asosiy ovqat, orasida 5 soatlik tanaffus.
  • Nonushta – yorma, tuxum, tvorog, meva, yongʻoq bilan.
  • Tushlik va kechki ovqat – sabzavotli salat va toʻyimli asosiy taom.

“Sogʻlom likobcha” qoidasi (Harvard Plate)

  • ¼ qismi – oqsil manbai (goʻsht, baliq, tuxum, tvorog).
  • ¼ qismi – don mahsulotlari yoki dukkaklilar.
  • ½ qismi – sabzavot va mevalar (shundan 30% xom sabzavotlar).