Test mode

Alkogolsiz yogʻli jigar kasalligi

Yogʻli gepatoz (alkogolsiz yogʻli jigar kasalligi)

Yogʻli gepatoz — jigar hujayralarida yogʻ toʻplanishi bilan bogʻliq kasallik hisoblanadi.

Bu holat koʻpincha ortiqcha ovqatlanish va “oddiy uglevodlar (un, shakar) + yogʻlar + toksik sunʼiy qoʻshimchalar” birikmasi sababli kelib chiqadi. Bunday moddalar asosan:

  • doʻkonda tayyorlanadigan pishiriqlar,
  • qandolatchilik shirinliklari,
  • qayta ishlangan kolbasa va sosiskalar,
  • yarim tayyor mahsulotlarda koʻp uchraydi.

Dastlabki bosqichda

Gepatoz belgilari deyarli sezilmaydi. Kasallik asta-sekin rivojlanadi. Vaqt oʻtishi bilan:

  • organizmda toksinlar koʻpayadi,
  • safro hosil boʻlishi kamayadi,
  • qonda xolesterin koʻpayadi,
  • teri sargʻayishi va qurishi,
  • tilda qoplama paydo boʻlishi,
  • bel va sonlarda ortiqcha yogʻ yigʻilishi kuzatiladi.

Bu oʻzgarishlar jigar funksiyalarining pasayishi natijasida sodir boʻladi.

Keyingi bosqichlarda

  • doimiy charchoq,
  • zaiflik,
  • teri muammolari (akne, ekzema, dermatit),
  • ovqatdan keyingi noxush holatlar (oʻng qovurgʻa ostida ogʻirlik, koʻngil aynishi, ogʻizda achchiqlik) paydo boʻladi.

Eʼtiborlisi, jigarning oʻzi ogʻrimaydi.

Asorati

Alkogolizm va virusli gepatitdan keyin, yogʻli gepatoz — sirroz rivojlanishining uchinchi asosiy sababi hisoblanadi.